ELEKTROTERAPİ
Elektroterapi uygulamasının amacı, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak, vücut işlevlerini iyileştirmektir. Elektroterapi uygulaması, yaralanma ve travma sonrası kronik ağrı yaşayan insanlara yardım etmek için kullanılan bir tedavi şeklidir. Ağrılar, spazmlar ve kas güçsüzlüğünü tedavi etmek için tercih edilmektedir.
Elektroterapide kullanılan ajanlar;
Transkutanöz Elektrik Nöromüsküler Stimülasyon (TENS)
TENS, fizik tedavide kısa ve uzun süreli ağrıları yönetmek için kullanılan bir yöntemdir. Fizyoterapistiniz, ağrılı bölgede elektron tedavisini uygulayarak ağrılı bölgede ağrınızın azaltılmasını sağlayacaktır. Elektriğin yoğunluğunu ayarlar, vücudunuzdan beyninize giden ağrı sinyallerinin engellenmesi için belirli bir düzeye ayarlanacaktır. Kronik ağrıların azaltılmasında TENS yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir.
Nöromüsküler Elektrik Stimülasyonu (NMES)
Nöromüsküler Elektrik Stimülasyonu (NMES), tek bir kasın veya kas grubunun kasılmasını sağlamak için kullanılan elektrik akımıdır. Cilt üzerinde çeşitli yerlere elektronlar yerleştirilerek uygun kas lifleri harekete geçirilir. Kaslardaki elektriksel stimülasyon yoluyla kasılma sağlanarak, kasların iyileşmesine yardımcı olunur. Fiziksel terapistler, hafif bir kas kasılmalasına izin vermek için dalga ayarlarını değiştirebilir. Dalga ayarları ayarlanaraktan bölgedeki kan akışı sağlanır ve kas spazmları azaltılabilir.
Rus Akımı
Alternatif enerji darbelerinin orta frekansta verildiği uygulama NMES’e benzemektedir. Kasların kasılma şeklini etkileyerek, iyileşmeyi etkilemektedir.
Ultrason
Ultrason dalgaları (yüksek ses dalgaları) ile dokuda vibrasyon etkisi oluşturur. Dokularda termal ve termal olmayan etkiler ortaya çıkarır. Bu dalgalar deri yüzeyinin kalınlığına göre 2-5 cm derine kadar iner. Mikro masaj etkisi vardır. Dolaşımı arttırır ve ağrıda azalma gerçekleşir.
İnfraruj
Kızılötesi ışınlarla bölgenin ısınmasını sağlar ve bölgesel tedavilerde kullanılır.