KİNEZYO BANTLAMA TEKNİĞİ
Kinezyo bantlama tekniği; 1973 yılında Japon Dr.Kenzo Kase tarafından bulunan ve geliştirilen, son 10 yıldır birçok ülkede yaygınlık kazanan, etkili bir tedavi yöntemidir.
Eklemlerin hareketleri üzerinde sınırlandırıcı bir etki yaratmadan hareket serbestliği sağlaması, hareketle ciltte oluşan gerilme ve gevşemelere uyum sağlayabilmesi kinezyo bantın tercih edilebilir olmasının belirli özelliklerindendir. Kinezyo bantların yapısında, ciltte alerjik reaksiyon oluşturabilecek lateks veya herhangi bir kimyasal madde yoktur ve suya karşı dirençli yapıdadır. Bu özelliğinden dolayı bant cilt üzerindeyken duş almak ya da uygulama bölgesini yıkayabilmek mümkündür. Bant farklı renklerde üretilmektedir ve renkler herhangi bir anlam ifade etmemekle birlikte; her renk materyal olarak aynı özellikte olup, uygulamada farklı renklerin seçimi uygulamayı yapan uzmanın ya da hastanın tercihine bırakılmıştır.
Kinezyo Bandın Etki Mekanizması
Kinezyo bant kasları destekleyerek; kas yorgunluğunu, kas ağrılarını azaltır, kas tonusunun normale dönmesini sağlar. Vücut sıvılarının akışındaki tıkanıkları azaltarak; kan ve lenfatik dolaşımını arttırır, dokudaki artık kimyasal maddelerin uzaklaşmasına yardım eder ve ödemi azaltır. Artmış doku ısısını ve deri kaynaklı ağrı, rahatsızlık hissini azaltır. Eklem problemlerinin düzeltilmesine yardımcı olarak; eklem hareket açıklığını arttırır, spazm ya da kısalmış kas nedeniyle düzgünlüğü bozulmuş eklemin doğru bir şekilde hizalanmasını sağlar.
Kinezyo Bant Hangi Durumlarda Uygulanabilir?
Kinezyo bant uygulamaları, birçok tekniğin birleştirilmesi ve tıbbi tedavi ile kombine edilerek kullanılan, özel bir eğitim alındıktan sonra yapılması beklenilen uygulamalardır. Klinikte fizyoterapistler tarafından çok sık kullanılan kinezyo bantlama; genellikle ağrının, şişliğin ve ödemin azaltılmasında, kas aktivitesi ve fonksiyonun arttırılmasında kullanılır. Bant birçok alanda, bir yaş aralığı olmaksızın uygulanabilir.
- – Eklem ve kas ağrıları
- – Yumuşak doku travmaları
- – Bölgesel kas spazmları
- – Ödem
- – Lateral epikondilit (Tenisçi dirseği)
- – Medial epikondilit (Golfçü dirseği)
- – Carpal tünel sendromu
- – Postür bozuklukları
- – Bazı ortopedik cerrahi girişimler sonrası (artroplasti, bağ tamirleri…)
- – Ayak deformiteleri (halluks valgus gibi)
- – Tortikolis
Bantlama tedavisi; tek başına bir tedavi yöntemi değildir. Diğer fizyoterapi yöntemleri ile birlikte kullanıldığı takdirde tedavinin gidişatını olumlu etkileyerek; daha etkili bir tedavi süreci oluşturmaktadır.
- Diz Kireçlenmesi
- Kalça eklem kireçlenmesi
- Omuz ağrıları
- Tenisçi dirseği, golfçü dirseği
- Ön çapraz bağ yaralanmaları; diz omuz
- Ayak bileği burkulmaları
- Topuk dikeni
- Kulunç ağrısı olarak bilinen kas gerginliklerinin tedavisi