TECAR TERAPİ
Tecar terapi (Odaklanmış Radyofrekans Terapisi), fizik tedavi programlarında kullanılan metotlardan bir tanesidir. Bu metot; yüksek frekanslı elektromanyetik enerji transferi ile vücudun yüzeyel ve derin dokularında doğal onarım sürecini arttırarak, ağrıda azalma, kas gevşemesi, doku yenilenmesi ile iyileşme sürecini kısaltan bir tedavi türüdür.
Kapasitif/rezistif endotermi ya da diyatermik terapi olarak da bilinmektedir.Organizmanın doğal onarım süreçlerini uyaran ve motor iyileştirme süresini kısaltan bir terapidir.
TECAR iki modda çalışmaktadır:
1) Kapasitif Mod: Eylem, mobil elektrodun alt kısmındaki alanda yoğunlaşmaktadır. Aktif olarak kaslar, venöz lenfatik sistem vb gibi su içeriği bakımından zengin yumuşak dokular üzerinde çalışmaktadır.
2) Rezistif Mod: Su içeriği düşük olan tüm yüksek rezistans dokuları üzerinde etkin şekilde performans göstermektedir. Biyolojik etki, kemikler, eklemler, tendonlar, bağ dokular gibi mobil elektrod ve dönüş plakası arasına yerleştirilmiş yüksek rezistanslı dokularda gerçekleşmektedir.
Tecar Terapinin Etki Mekanizması
Odaklanmış radyofrekans tedavisi ile hipertonik kas liflerinde hızlı bir gevşeme sağlanır. Bu gevşeme ile doku beslenmesinde hızlı bir artış olur ve damarlarda gevşeme meydana gelir ve böylece kan dolaşımı artar, lenfatik drenaj hızlanır ve ödemde ve ağrıda azalma sağlanır.
Tecar Terapinin Kullanıldığı Durumlar
- -Boyun, sırt, bel ağrıları
- -Kas, tendon ve ligaman yaralanmaları
- -Tetik nokta ağrıları
- -Kas spazmları
- -Fibromiyalji
- -Donuk omuz
- -Karpal Tünel Sendromu
- -Gonartroz – koksartroz (Diz ve kalça eklemi kireçlenmeleri)
- -Post travmatik ödemler
- -Lateral epikondilit (Tenisçi dirseği)
- -Medial epikondilit (Golfçü dirseği)
- -Topuk dikeni